3. Kurzy a trénink

20.01.2011 13:37

„POTTERÉÉÉ!!!" Joe Kowalski se v řevu asi vyžíval. „Přidejte! Táhnete se jak smrad za hnojnym vozem! Ještě jednou dokola!"

Harry alias Harvey sice ještě nezvládl zkoušky NKÚ, ale drill-seržant na to zřejmě nehodlal čekat. Nebylo velkým překvapením, že pro bystrozory dělal instruktora nemagických technik boje.

Začal s 'obyčejným' rozcvičováním, přesněji se snahou Harryho uštvat k smrti. Byl ale poměrně zkušeným instruktorem, takže dal mučenému pauzu dost včas na to, aby nepadnul, ale dost pozdě na to, aby měl nějaké 'roupy'. Rozcvičování v Kowalskiho stylu představovala 'opičí dráha', kterou asi nikdo jiný, než lidoop ani zvládnout nemohl.

„Možná jste lepší čaroděj, než já," připustil seržant, když bez viditelné námahy klusal vedle funícího Harryho a 'přehupoval' se přes jednotlivé překážky. „Ale dávno jste ze cviku pořádně makat!"

Harry si musel přiznat, že to je i pravda. Kdysi uměl před svým bratrancem a jeho kumpány utéct celkem snadno, ale uštvat takhle i Kowalskiho by nezvládl určitě ani tenkrát.

Když zrovna nenutil Harryho k pobíhání, zkoušeli základy zápasu.

„Pamatujte si, hlava je zbraň nejen na kouzlení!" chrlil na Harryho. „Hlavou můžete udeřit nečekaně soupeře do čela nebo do břicha," předváděl dost naturalisticky. “Zuby sice člověk nemá moc ostré, ale když chce, dokáže s nimi vyrvat z ruky kus masa…" to naštěstí neukazoval.

Po pár lekcích beze zbraní začal Kowalski na prostřídání používat gumové atrapy nožů. Harry ho ale nedokázal ohrozit ani tehdy, když měl 'nůž' a seržant holé ruce.

„Až zvládnete NKÚ, budem dělat i střeleckou přípravu," sliboval Joe.

***

Protože si dost zaplatil, mohl využívat konzultace jednotlivých profesorů Boston College.

Na Obranu proti černé magii a na Jasnovidectví měli na Škole původně rumunského emigranta Gheorghi Dascalescu. Učil dokonce i samotnou Černou magii v kurzech pro OVCE. Sice si pěstoval podivné image, totiž že chodil vždy a všude oblečený v šíleném, operně vyhlížejícím fraku, jako vystřiženém z filmu od Bély Lugóziho o upírech. Navzdory tomu nebyl ale ani špatný, ani neschopný. Navíc, na oplátku za naučení Snapeova kouzla 'Sectusempra!' naučil Harryho 'Dotek Smrti'.

„To je móc úžitečné kóuzlo. Kdyš váš hůlka má nepšítel, tak k nezaplacení, to nečeká skoro nikto, mušíte zaútokat!" Dascalescu měl šílený přízvuk. „Můsíté se dotknóut, pák chtít zábit jého! Myšlete na tó, jak jecho život berou jiskry s fašich rukouch. Bóchušel, niší to mysl a duší stejně jak 'Avada kedavra!', a je to míň účinne."

„Creatio Doppler!" stvořil profesor podle Harryho popisu Voldemortova dvojníka. Pak uchopil 'figurínu' a jeho ruce začaly žlutě žhnout a přeskakovat mezi nimi modravé jiskřičky.

Voldemortovu dvojníkovi modravé jiskřičky přeskakovaly i v očích a mezi zuby v pootevřených ústech. 'Maso' na 'těle' jakoby tálo a měnilo se v černou břečku. Možná to nebylo zdánlivě moc účinné, ale bylo to dost efektní…

***

„Takže, abychom si dobře rozuměli, dnes je pro všechny přítomné patnáctého května devatenáct set sedmdesát sedm," vyložil členům Harryho zkušební komise Nicollo Luigi Gambino. „Tohle datum také přijde na vysvědčení, které tu teď vypíšeme. Sešli jsme se, abychom prověřili Náležitou Kouzelnickou Úroveň studenta Harveyho Josepha Pottera. "
Na stůl pak položil falešné výsledky Henryho Preweta, které byly nikoli náhodou shodné s Harryho vlastními výsledky.

Zkouška byla z velké části jen formální, zkoušející si jen chtěli být všichni jisti, že mohou připojit své podpisy pod Harryho alias Harveyho vysvědčení. Jen při zkoušce z Obrany proti černé magii si nechal zkoušející rovněž předvést patrona a když si Harry představil, jak se líbal s Ginny a vyčaroval perfektního stříbřitého dvanácteráka, poznamenal k tomu zkušební komisař jménem George Wongunson:

„Pane Pottere, snažte se při zahánění eventuálního útoku mozkomora vyhnout použití vzpomínek vedoucích k sexuálnímu vzrušení," na chvilku se odmlčel. „V takovém případě se stáváte zranitelným pro přidružený útok sukubou, kdyby ji tam někdo měl připravenou."

„Když už jsme u toho, co je to tedy sukuba?" zeptal se doplňující otázku předseda komise Fred Grower.

„Sucuba, nebo succubus, je démon ženského pohlaví, který vyhledává muže a 'nutí' je k sexu až do vyčerpání, někdy smrtelného. Ochočené jsou oblíbené v některých nevěstincích, byť je to oficiálně protizákonné. Mužskou obdobou tohoto démona je inkubus," Harryho odpovědi nešlo asi nic vytknout. „Podle některých pozorování mění svou podobu podle toho, co si přečte v mysli své oběti, podle jiných teorií je jen projektivně telepatický, tedy dokáže vnutit oběti představu, že vypadá přesně tak dokonale."

„Hmmm…" Wongunson byl podle pověsti, která ho předcházela, dost schopný bystrozor. „Pár jsem jich už viděl a platí o nich obojí. Nejspíš to bude záviset na individuální schopnosti každého jednotlivého démona…"

„Dobrá, jestli nemá nikdo žádné námitky, tak sepíšeme výsledky," navrhnul Grower a ministr kouzel Gambino přikývnul.

„Počkejte si prosím na chodbě," dodal ještě předseda komise. Nejspíš nechtěl, aby Harry viděl, jak si jednotliví zkoušející rozdělují váčky s původně jeho zlatem, které jim má 'zlepšit paměť', aby se později všichni 'upamatovali' na to, že k téhle zkoušce došlo už před víc jak čtyřmi roky.

„Dobrá, tady jsou vaše výsledky," podal předseda Harrymu do rukou pergamen.

Ten si ho rozvinul a četl:

VÝSLEDKY NÁLEŽITÉ KOUZELNICKÉ ÚROVNĚ

Uspěl:

Vynikající (V)

Nad očekávání (N)

Dostatečný (D)

Neuspěl:

Slabý (S)

Hrozný (H)

Troll (T)

HARVEY JOSEPH POTTER DOSÁHL TĚCHTO VÝSLEDKŮ

Astronomie D

Péče o kouzelné tvory N

Kouzelné formule N

Obrana proti černé magii V

Jasnovidectví S

Bylinkářství N

Dějiny čar a kouzel H

Lektvary N

Přeměňování N

Nu, Harrymu peníze nepomohly k lepším známkám, jen s jejich pomocí získal v této době platný doklad o vykonání zkoušky…

***

„Musíte se zbraň naučit rozebírat a čistit před tím, než se vůbec začnete učit střílet. Měl byste to umět zvládnout se zavázanýma očima, ale nebudeme mít tolik času, abych to do vás ‘nahustil‘. Takže bude muset stačit, že se to naučíte odpozorováním,“ hartusil seržant Kowalski a ukazoval, jak se jednotlivé zbraně rozebírají.

Kromě čtyř typů pistolí přinesl také americkou útočnou pušku M-16, ruský Kalašnikov, brokovnici Mossberg a odstřelovačskou pušku M-21. Na odstřelovačskou pušku ale nechal Harryho jen podívat.

„Tohle je citlivý nástroj pro mistra…“ ukazoval. „Sice by pro vás byl asi optimální, ale netuším, jak dostat tak velký předmět do Londýna, aniž by to vzbudilo nežádoucí pozornost buď letištní ochranky, nebo bystrozorů…“

Postupně tedy zacvičil Harryho do všech pistolí.

„Může se vám dostat do rukou i něco jiného, ale máme tu to nejčastější: Colt model jedenáct, ČZ pětasedmdesátku v devítce para, Tokarev sedm dvaašedesát a Makarov v devítce Makarov.“

Seržantovy ruce se zamíhaly a jednotlivé pistole ležely na stole rozložené na prvočinitele. Vzápětí se zamíhaly znovu a pistole ležely na stole, připravené na nabití.

Harry se s tím lopotil a snažil se nevidět, jak se Kowalski ksichtí. Ten se tvářil, jako by ho nutili kousat do citronu a občas prohodil:

„Bída s nouzí a utrpením, Pottere.“

***

Učiva teď při přípravě na OVCE bylo mnohem víc, navíc mu spoustu času zabíral Kowalskiho výcvik, proto skoro ani nepostřehnul, že se přiblížily vánoce a tak byl pro Harryho vánoční večírek prvním vytržením z úmorné dřiny.

Sice jako obvykle příliš netancoval, protože tu jednak žádnou dívku neznal, navíc na sebe nechtěl upozornit, ale i tak si večírek docela užil a proto ho čekal při návratu na pokoj ošklivý šok v podobě seržanta Kowalskiho, skrytého za dveřmi se škrticí šňůrou.

Když naznačil, že by bylo velmi jednoduché takto Harryho alias Harveye zabít, dodal jen:

„Vrazi si jen někdy berou na Vánoce dovolenou, Pottere!“

Harryho mysl byla šokem i vypitým alkoholem trochu otupělá, takže začal vnímat až po pár fackách.

„Po vánocích vás přiřadím do bojového kurzu bystrozorů. Nikomu tam neříkejte své jméno!“
Harry trochu přihlouple pokýval hlavou a jak se rozkoukával, uviděl v nohách postele pověšenou punčochu.

„To vy?!“ zeptal se.

„Jsou Vánoce, dneska přece chodí Santa Claus!“ odsekl seržant a odešel.

O tom, že dárek skutečně pocházel od Kowalskiho svědčil darovaný předmět. Byla to postříbřená dýka. Popiska hovořila stručným armádním jazykem Fairbairn – Sykesův nůž Britských Commandos, Sheffield, made for Emmerson Hard Wear USA.

Postříbření bylo zřejmě dodatečnou úpravou mudlovské vojenské dýky, původně snad pro zabíjení vlkodlaků…

***

Vánoční prázdniny pro Harryho v podstatě neexistovaly, protože pokud měl všechno stihnout, musel udělat OVCE někdy do půlky února, aby měl čas najít správného šamana a dostatečně se připravit na vlastní boj s Voldemortem. Věděl, že má jen jeden pokus, jinak si ‘užije‘ ‘něžné péče‘ Dursleyových i v této časové linii…

***

„Jak to držíte ten nůž!?!?!“ ječel Kowalski na Harryho, když se plížil k dopplerovi vytvořenému Dascalescuem. „Reverzním úchopem můžete vraždit leda někoho, kdo spí po chloroformu, každej jinej s váma zatočí!“ šel to Harrymu předvést.

Dascalescu poskytoval svou schopnost vytvářet velmi realisticky působící dvojníky pro výcvik bystrozorů často. Nebylo z bezpečnostních důvodů možné cvičit s většinou zbraní a bojových technik ’naostro‘, ale bylo potřeba, aby budoucí bystrozor překonal instinktivní odpor k zabití někoho nožem.

„Před tím, než nám ten Drákula začal dělat ‘strašáky‘, používali jsme na tohle berany nebo kozly,“ vysvětloval Harrymu Kowalski. „Potom jsem zjistil, že nemám rád skopové, když bylo několik dní v jídelně jen maso z těchhle ‘porážek‘.“

Harryho seržant ostatním frekventantům svého kurzu představil jen jako Harveye a všichni už věděli, že to znamená, aby se na podrobnosti nevyptávali.

***

„Máte těch tři sta galeonů?“ zeptal se Kowalski.

Když Harry přikývnul, podal mu seržant balíček.

„Poptal jsem se a sehnal jsem vám jednu čistou bouchačku. K tomu tři rezervní zásobníky, podpažní holstery na levou i pravou ruku, stovku stříbrných nábojů a stovku normálních. Cvičit budem jen s normální municí, do třiceti metrů se chová ta stříbrná prakticky stejně. Je to pětačtyřicítka, pořádnej kanon, kope jak mula. Pokud budete střílet na toho Voldemorta na míň ja dvacet metrů, doporučuju napilovat špičku nožovým pilníkem do křížku. Sice se zhorší přesnost, ale tu díru, kterou pak udělá kulka na druhé straně, tu nezakryjete ani kovbojským širákem…“

Na střelnici nevzbudili žádnou zvláštní pozornost, tyhle postarší Colty tam zcela suverénně převládaly.

„Někdo doporučuje nechat komoru prázdnou a před prvním výstřelem nabít natažením závěru, někdo dát náboj do komory a pak jen natáhnout kohoutek, nebo dokonce nosit bouchačku nataženou jen s pojistkou zajištěnym kohoutkem…“ Kowalski byl ve svém živlu. „Bohužel, pokud si necháte komoru prázdnou a někdo vám třeba zlomí ruku, tak ho pak budete tak leda moct bacit hlavní. Když bude kohoutek natažený, je moc snadný odjistit náhodou při vytahování z holsteru, navíc když se budete prodírat křovím, jak my ve Vietnamu, může se vám dostat pod kohoutek smetí nebo větvička a nevystřelíte včas.“

Když konečně zvládnul udržet těžkou pistoli s velkým zpětným rázem, vysvětlil mu seržant, že by si měl zvykat používat jí i levou rukou, aby měl pravou volnou na hůlku. Další lekcí pak byla střelba z útočných pušek a brokovnice.

„Naši hoši si ve Vietnamu brali Kalašnikovy od postřílenejch rákosníků,“ vysvětloval. „V džungli kulku z M-šestnáctky odkloní větvičky, ale z Kalacha je těžší a letí přímějc.“
Harry shledal, že silný zpětný ráz brokovnice Mossberg mu moc nevyhovuje…

***

Ani nevěděl jak a nastal čas pro složení zkoušky OVCE. Doma na Bradavicích jí sice nesložil, ale doufal, že tady to zvládne.

„Takže, aby nikdo nebyl na pochybách, máme pro účely zkoušky čtrnáctého května devatenáct set sedmdesát devět,“ začal ministr Gambino.

Komise byla celkem spokojená s většinou jeho odpovědí, jen při zkoušce z Černé magie poznamenal předseda Grower:

„Když už budete muset použít Kletby, co se neodpouštějí, vykašlete se na Cruciatus. Nehodí se skoro k ničemu, pokud člověk není zrovna úchylný sadista. Pro mučení při výslechu jí sice použít jde, ale nevíte, jestli vám vězeň říká pravdu, nebo to, co chcete slyšet. Působit někomu bolest jen pr bolest samotnou je nelogický nesmysl. Má smysl ovládnout ho kletbou Imperius, má smysl ho v nejhorším zabít Kletbou Smrti nebo Dotykem Smrti. To mějte do budoucna na paměti…“

Pak obdržel i své vysvědčení z OVCE, kde se mohl dočíst:

VÝSLEDKY OHAVNĚ VYČERPÁVAJÍCÍCH CELOČARODĚJNÝCH EXAMENŮ

Uspěl:

Vynikající (V)

Nad očekávání (N)

Dostatečný (D)

Neuspěl:

Slabý (S)

Hrozný (H)

Troll (T)

HARVEY JOSEPH POTTER DOSÁHL TĚCHTO VÝSLEDKŮ

Péče o kouzelné tvory N

Kouzelné formule D

Obrana proti černé magii V

Bylinkářství D

Lektvary D

Přeměňování N

Černá magie D

S těmihle výsledky by tu teoreticky mohl aspirovat na práci bystrozora a nejspíš by jí dostal, ale měl trochu jiné plány…

***

„Podle toho, co jsem slyšel, hledáte nějakého schopného indiánského šamana,“ řekl mu při loučení Kowalski. „Zkuste v Painted Desert v rezervaci u Hopiů nebo Navahů. Bude to pro vás i dost dobrá a drsná škola. V poušti se možná změníte natolik, aby vás pak nikdo v Británii nepoznal…“

 

2. Kámo, ty seš už taky historie!4. Kouřové Zrcadlo

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode