5. Opeřený had

20.01.2011 13:46

„Tak, co ode mne chceš, ty z budoucna?!“ zeptal se šaman Harryho, když byli uvnitř hoganu.
V domě byly na podlaze rozmístěny barevné rákosové rohože, takže měl Harry měl chvíli obavu, že ho bude nutit sedět po indiánsku na nich, ale všichni tři se posadili na celkem normální židle, tak, aby se mohli případně navzájem dotknout.
„Vím, co se má v blízké budoucnosti přihodit zlého a chci tomu zabránit," vysvětloval Harry. „Potřebuju ale nějaké krytí, nějaký zdroj informací, kterému budou čarodějové ochotni uvěřit."
„Jak jsi se dostal sem, já na tobě hned cítil, že nejsi z této doby," řekl Tezcatlipoca. „Jen netuším, jak ses dokázal dostat do jiné doby, ani jestli to je legální."
„Získal jsem magickou pomůcku, Obraceč času," vysvětlil Harry indiánovi. „S jeho pomocí se lze vrátit v čase. Tahle udělátka se ale dost pečlivě hlídají a to, co chci udělat, je zapovězeno. Ale vražda, které chci teď zabránit, se mne dost osobně dotýká a navíc je z ní odvozená spousta dalších úmrtí, mezi nimi i dívky, kterou jsem moc miloval. Nechci způsobit podezření, jak jsem se ke všem těm informacím dostal, proto jsem si chtěl najmout nějakého známého indiánského šamana, kterému bych vysvětlil, co má vyvěštit a použil ho jako nálepku, která by skryla skutečný zdroj mých vědomostí. Pak bych možná dokázal řadě věcí zabránit…"
„Dobrá, ty z budoucích časů, podej mi obě ruce!" přikázal Tezcatlipoca.
Když mu je Harry podal, rychle a silně je chytil a držel.
„Jaké je tvé jméno, ty z budoucnosti?!" zeptal se šaman.
„Harvey Potter," odpověděl Harry.
„Chytré," ocenil starý indián. „Použít jména, které je hodně podobné tomu pravému, ale ne stejné, já to cítím. Jaké je tedy tvé skutečné jméno a čí vraždě chceš zabránit?!"
„Jsem Harry James Potter a chci zabránit vraždě svých rodičů, Jamese a Lilly Potterových," odpověděl teď už po pravdě. „Pak chci najít aspoň některé spolupachatele toho jejich vraha a věci, do kterých ten vrah ukryl střepy své duše."
„On rozbil svou duši?!" řekl nevěřícně šaman. „Proč… tolik se bojí umřít… …tak aby zůstal naživu, kdyby ho někdo chtěl zabít, že?! Kdo to je?"
„Je to Tom Raddle, který si nechává říkat lord Voldemort."
„Tenhle?! O tom se už donesla pověst i k nám do tohohle zapadákova. Opravdu výstavní kus mizery," ocenil šaman. „Máš mocné nepřátele, Harry Pottere, to je dobře."
„Dobře?!" vytřeštil Harry oči.
„Jistě, význam lidí můžeme porovnávat podle jejich nepřátel…" starý indián se usmál. „Dobrá, pomohu ti… Ale něco budeš muset 'udělat' ty pro nás…"
„No, udělám, co budu moct," slíbil Harry. „O co by mělo jít?!"
„Před patnácti lety jsem to na slavnosti asi trochu přehnal s mezkalem. Měl jsem vizi, kterou si sice nepamatuju, ale všichni mi ji ochotně připomněli. Řekl jsem, že přijde bojovník z jiného času, se kterým bude mít moje dcera syna, ze kterého se stane mocný válečník a čaroděj. O mou dceru mne už tehdy požádal šaman Mručící Medvěd od Oraibi. Ten je o patnáct let starší a dvě manželky už má. Má dcera by byla až třetí v pořadí…"
„To je tady možné?!" uklouzlo Harrymu udiveně.
„Pro šamana, který žije podobně jako já, ano," potvrdil Tezcatlipoca. „Navíc, až zemřu, má moje dcera několik možností. Buď se přidá ke zkrachovancům našeho lidu, co žijou z vládních sociálních dávek a jen se pozvolna upíjejí k smrti, nebo se bude snažit protlouct jako nová nezávislá šamanka, to ale lidi tady asi nevezmou. Je jí osmadvacet, to není pro náš lid málo. Čistá Voda má sice moc, ale ne tak velkou, jako já. Takže asi neudrží svůj hogan jako nezakreslitelný. Když nebude mít dost velkou moc, naše společenství jí nepřizná postavení mojí dědičky. U nás se děti rodí obvykle do klanu matky. Má žena byla z klanu Hada, já z klanu Vlka. Můj klan o ni příliš stát nebude, pokud by neprokázala skutečně skvělé schopnosti čaroděje. Její klan ji sice přijme, ale bude ji nutit do sňatku s Mručícím Medvědem. Protože o ní stojí dost mocný šaman, nebude se o ní ucházet nikdo, než zkrachovanci jako Nathan Puw Kwaahu nebo lidé mimo kmen Hopiů. Když už bude mít dítě od jiného otce, než je Mručící Medvěd, bude mít kupodivu v jeho rodině lepší postavení, protože jak on, tak jeho první dvě ženy uvidí, že si od nich nenechá poroučet."
Harrymu se to jevilo jako víc než jen trochu přitažené za vlasy a měl navíc podezření, že si Kouřové Zrcadlo pohrává s budoucností své jediné dcery jen proto, aby se potvrdila jeho kdysi dávno vyslovená vize. (A taky aby konkurenčnímu šamanovi ještě posmrtně ukázal zvednutý prostředníček.) Na druhou stranu, Čistá Voda byla velmi hezká takovým tím divokým půvabem a pokud by všechno selhalo, byl by zde ještě jeho syn, který by možná mohl jednou sám dokončit Harryho úkol…
„Čistá Vodo, ty s tímhle otcovým plánem souhlasíš?!" nechápavě se ještě zeptal indiánky.
„Ano, vím, že my dva budeme mít syna, sama jsem ho ve své vlastní vizi viděla," odpověděla Čistá Voda. „Mručící Medvěd ho pomůže vychovat. Já vím, že se chceš vrátit k jiné ženě a že můžeš v boji, který podstoupíš, i umřít. Mručící Medvěd má sice dvě ženy, ale ani po řadě let s nimi nemá děti. Možná je prohlásí za neplodné, aby nemusel přiznat, že je neplodný sám…"
Harrymu to přišlo spletité jako intrika v istambulském Top-Kapi Aksaray (sultánský palác), ale na druhou stranu to nebyla až tak špatná cena za pomoc tohoto asi poměrně známého šamana.
„Byl bych hrozně nerad, kdyby se můj syn stal novým lordem Voldemortem," řekl Harry a převyprávěl oběma indiánům příběh Toma Rojvola Radlea.
„To je dobrý příběh večer k ohni," ocenil Kouřové Zrcadlo. „Čistá Voda se postará, aby tvůj a její syn vyrůstal v láskyplném prostředí, z něj se nový Temný Pán nestane. Bude sledovat v Denním Věštci, jestli jsi uspěl. Tvého syna vychová jako bojovníka a pokud padneš, on se tě pokusí pomstít."
Tak byla odbourána další Harryho námitka. Jeho čest se proti tomuto plánu bouřila, ale pravda je, že chuť měl a jestli by to napomohlo zdaru plánu…
„Vám sem chodí Denní Věštec?" došlo Harrymu náhle.
„Mručící Medvěd ho odebírá a chodí sem jen s týdenním zpožděním," odpověděl Kouřové Zrcadlo. “Myslíš, že bych snad nechal ze své jediné dcery udělat nějakou obyčejnou couru? Medvěd je sice konkurent, ale docela schopný šaman. Oraibi je spíš jako bělošské městečko, než jako vesnice našeho lidu. Bydlí za městem v podobně nezakreslitelném hoganu, jako je ten můj, ale využívá větší blízkost civilizace bílého muže k vlastnímu pohodlí a získávání informací."
„Jestli s tím Čistá Voda skutečně souhlasí, byl bych blázen, kdybych to odmítnul," řekl Harry. „V Gringottovic bance je složeno dva tisíce galeonů, takže můj eventuální syn bude mít dost prostředků na to, aby vystudoval některou ze škol magie, ať už Boston College of Magics and Esoteric Studies, nebo jinou."
„Aby byl vychován jako bělošský čaroděj?!" zeptal se Kouřové Zrcadlo.
„Ne, aby uměl to, co oni a mohl v případném sporu zvítězit," řekl Harry.
„To by bylo užitečné…“ připustil šaman. „Mručící Medvěd ho sice celkem ochotně naučí to, co sám umí, ale kdyby uměl víc, bylo by to jen k dobrému. Až mu bude jedenáct, Čistá Voda mu všechno vysvětlí. No, já se teď půjdu převléct do ‘pracovního‘, abychom udělali ty tvoje věštby co možná nejvěrohodnější, střihnu si Tanec Duchů…“
Odešel do vedlejší místnosti, odkud vyšel ven oděný jen do bederní roušky a pomalovaný střídavě černými a bílými pruhy jak zebra. Kolem hlavy měl ovázanou čelenku s dlouhými pery, které měl rozvržené ne tak, jak se obvykle vidí u náčelníků, ale spíš jako límec u límcové agamy (Chlamydosaurus), tak, aby se jeho hlava zdála mnohem větší. Tezcatlipoca byl rozený showman, to byla nejspíš nutná podmínka k tomu, aby byl šamanem. Pokynul Harrymu a Čisté Vodě, aby šli ven.
S nesrozumitelným mumláním začal chodit okolo malého ohně, který si vyčaroval. Čistá Voda stáhla Harryho k zemi a přidržela mu ukazovák na rtech, aby byl zticha.
Během Tance Kouřového Zrcadla se ale bohužel objevil asi čtyřicetiletý indián v khaki košili s našitým praporkem na rukávu. Na něm byly na žlutém podkladu červené pruhy, v jedné čtvrtině byl podklad modrý s bílými tečkami. Zdálo se, že Čistá Voda i Tezcatlipoca ho znají a nevidí zrovna rádi.
„Yata-hej! Jsem seržant Joe Madhorse z Navajské kmenové indiánské policie," představil se Harrymu. „Vyšetřuji napadení místního mladíka Nathana Sleepy Eagla. Podle informací, které jsem obdržel, jste ho měl bodnout nožem do nohy."
„Lituji seržante," odpověděl Harry. „Ten muž byl natolik opilý, že se bodnul sám svým vlastním nožem. Tady slečna Čistá Voda mu pak ránu ošetřila. To je všechno, co k celé věci vím."
„Aha," pokýval indiánský policista hlavou. „Tak půjdete se mnou, sepíšeme to a vy si v našem vězení počkáte na rozhodnutí Rady Starších a správce rezervace. Ti posoudí věrohodnost obou výpovědí. Půjdete se mnou dobrovolně?"
„To je tvoje pomsta za to, že jsem odmítla vyslyšet tvou nabídku při yeibichai*, Navaho?!" vykřikla Čistá Voda.
(*yeibichai – slavnosti, na kterých na podzim a v zimě Navahové personifikují své bohy)
„Řekl jsem ti, že kvůli Navahovi nebudu svou dceru přesvědčovat, aby změnila názor. A taky, že jsem proti vašemu vztahu, zvlášť když si ho ona sama nepřeje!" Tezcatlipoca vytržený v rituálního Tance měl mizernou náladu.
„Půjdete se mnou dobrovolně?!" opakoval tvrdohlavě Madhorse svou otázku Harrymu.
„Obávám se, že asi ne," odpověděl už také rozčilený Harry.
Nechal své dopředu natažené ruce žlutě svítit a přeskakovat mezi nimi modravé jiskřičky. Navažský policista na to vytřeštil oči v náhlém pochopení.
„Takže seržante, bylo zajímavě se s vámi setkat a doufám, že to potěšení si budu moci propříště odepřít…" rozloučil se Harry s navažským policistou.
„To chcete dát dceru raději bělochovi?!" zeptal se ještě šamana.
„Raději schopnému bílému čaroději, než zatracenému navažskému zloději země!" potvrdil Tezcatlipoca nelítostně. „Nebo věčně nedospělému zkrachovanci, který neumí nic jiného, než si dojít vyzvednout podporu a pak ji prolít hrdlem…"
„Ale!…“ navažský policista chtěl něco namítnout, ale Kouřové Zrcadlo máchnul rukou, aby toho nechal.
„Odejdi, dokud k tobě budu milosrdný!“ přikázal šaman Madhorseovi. „Už dost na tom, žes mi zkazil Tanec Duchů!“
*
„Ten policajt mi opravdu zkazil náladu, promiň Harry,“ řekl Tezcatlipoca. „Dej mi zatím ten soupis dějů, abych si udělal představu. Zatím se můžete trochu seznámit s Čistou Vodou.“
S těmi slovy a nesrozumitelným brumláním vytrhnul Harrymu z rukou sešit se zápisky a zavřel se v odstrčené místnosti svého hoganu.
„Jak to, že vlastně dělá Navaho policajta v rezervaci patřící Hopiům?" nedalo to Harrymu, aby se nezeptal.
„Je jich víc a spolupracují s bílými. Před časem se nás pokusili vyvraždit. V tom jim sice zabránila vláda, ale dala jim možnost naši rezervaci kontrolovat a usazovat se tu na volné půdě…"
*
Vlastní milování se s Čistou Vodou bylo zvláštní, Harrymu připadalo také trochu jako nějaký zvláštní magický rituál. Nedovolila mu jinou polohu, než že ležel na zádech a ona zatínala ruce buď do jeho ramen nebo ho držela za ruce. Podle krve na prostěradle byla při prvním milování pannou, ale ani neusykla bolestí, snad nechtěla dát najevo jakoukoli slabost.
Podobně to vypadalo i další dny, takže i navzdory tomu, že mladá indiánka vypadala opravdu velmi dobře, brzy začala Harryho nudit. Nebyla příliš vášnivá, ale dost vytrvalá. Přejídala se mu už stejně, jako její kneel down, těsto z kukuřičné kaše zabalené do listů a pečené v horkém popelu
Po třech týdnech mu řekla, že si je jistá, že otěhotněla. Tím s milováním na čas skončili, ale pak, snad vlivem vyplavených hormonů dostala novou chuť a také výdrž.
*
Harry byl trochu nervosní. Věděl, že musí pospíchat, aby se dostal včas do Británie a všechno si tam připravil. Navíc věděl, že okolo patnáctého června mají ministra Nicollu Luigiho Gambiniho odvézt do Quedee a že by se mu klidně mohlo stát, že se sveze s ním.
Tezcatlipoca vyprávěl texty vidění inspirovaných Harryho zápisky, ale brzy se dohodli, že rychlejší bude, když se šaman pokusí o Nitrozpyt a Harry ho pustí do svých vzpomínek.
„Teď se dívej!“ řekl pak Harrymu a ukázal mu v ohni jeho boj s baziliškem. „Tohle předvedu s pár vizemi před svědky a budeš mít krytí pro cokoli!“
*

Během svátků jarní rovnodennosti měl Harry trochu nepříjemnou možnost seznámit se s Mručícím Medvědem, šamanem, kterému zrovna ‘opečovával‘ budoucí třetí manželku. Chodili okolo sebe jako by nevěděli, jestli se náhodu nemají servat. Medvěd svým jménem předznamenával svou postavu, kdyby šlo o souboj čistě fyzické síly, rozdrtil by Harryho mezi rukama.
„Tohle je Harvey Potter, Medvěde, má dcera s ním čeká syna, ale on jde bojovat do Británie,“ Kouřové Zrcadlo to rozhodně a asi i cíleně ‘zasklil‘.
„Dobře, Pottere, budeš souhlasit s tím, že tvého syna osvojím?!“ Mručící Medvěd k Harryho překvapení jednal striktně racionálně.
„Možná v boji padnu, snad není moc sobecké, kdybych pak bych byl rád, když by mne můj syn pomstil…“ řekl Harry polohlasem.
„To by snad i šlo,“ odsouhlasil Medvěd. „Budu sledovat tvůj osud v Denním Věštci. Pokud tě zabijí, vysvětlím to tvému synovi. Ruku na to, bílý čaroději!“
Čistá Voda se sice mračila, ale přikývla, když na ni pohlédli. Mručící Medvěd se mu sice pokusil rozdrtit ruku, ale jinak z toho Harry ‘vybruslil‘ nějak až podezřele levně, dokonce se oba šamani začali předhánět ve vyvolávání vizí, podle kterých Harry úspěšně vybojoval svůj spor s Voldemortem i jeho Smrtijedy…
*
Během rozhovoru nějak padla řeč na to, že má Harry hadí jazyk.
„To bys mohl vyřešit jeden náš problém. Odsud směrem na Keams Canyon, u řeky Polaccy je na první plošině hnízdo Opeřeného Hada – Quetzalcoatla. Nezkusil bys tu samici ukecat, aby se odstěhovala někam dál od turistů? Některý by nemusel být úplně slepý…“
*

Quetzalcoatl je drakovitý živočich vzdáleně připomínající Okamii z Indie a dálného východu. Jeho vejce ale nemají skořápku z ryzího stříbra. Jde o jakousi přechodovou formu mezi draky a ptáky. Nadto tento Opeřený Had, který dal vznik mytologické postavě boha Quetzalcoatla, je o dost větší, než se uvádí u čtyřmetrové Okamie. Samice, se kterou se teď Harry pokoušel vyjednávat, měla dobrých šest metrů délky těla a čtyři metry rozpětí křídel. Stála mezi suchomilnými borovicemi, které rostly na vyvýšené plošině. Oproti obvyklým druhům draků má Quetzalcoatl křídla podobná spíš ptačím a i jinde po těle je obrostlý peřím. Oproti ptákům má ale dračí hlavu, dvě nepříliš silné nohy a dlouhý ocas, který zavdal důvod pro označení tohoto zvířete za hada. Peří bylo pestré, až oči přecházely. Hřbet byl červený, konce letek blankytně modré. Na hlavě měla hřeben dlouhých, na konci červených per. Ocas a část trupu byly světle modré.
Ve skrytu za samicí sebou 'hemžilo' pět mláďat dlouhých něco okolo metru.
Harrymu došlo, že to je od Mručícího Medvěda zákeřně nepřímý pokus o jeho vraždu. Ani Kouřové Zrcadlo ho nevaroval, jak velké a špatně naložené to zvíře může být a zápis o Opeřeném Hadovi ve Scamanderově příručce nebyl zrovna z těch nejpodrobnějších.
„Takžže ty říkášš, žže sse mussím přesstěhovat?!" dračice nebyla spokojená a dávala to dost najevo. „Kdo by ssi náss tady vššimnul?!"
„Nějací mudlovšští turissti…" zkoušel vysvětlit Harry a přemýšlel, jestli po něm dračice plivne oheň. „Mussíme před nimi utajit, že tvorové jako ty vůbec exisstují."
„Dobrá," souhlasila k Harryho překvapení Quetzalcoatlí samice. „Jenžže kdyžž sse přesstěhuji, tenhle malý ssameček uhyne, je nejmenšší ze ssnůššky a možžná by nepřežžil ani tak…" postrčila nejmenší z mláďat směrem k Harrymu. „Ty sse o něj posstarášš…"
Harrymu se to sice vůbec nehodilo, ale kývnul hlavou. Konec konců, mládě Quetzalcoatla bude vynikajícím dárkem pro Hagrida a třeba pak už nebude tolik toužit po skutečném drakovi…
„Ččím ho mám krmit?" zeptal se ještě dračice.
„Nejlepšší jssou malí ptáci, myšši, ale jdou i sslepice a masso…" dračice byla sice stručná, ale bylo to konec konců dost jasné.
„Budu ho občass potřebovat sskrýt před sslídivými zraky, můžu ho nějak oččarovat nebo usspat, aniž by mu to ublížžilo?" zeptal se ještě Harry.
„Můžešš ho usspat, kdyžž je to ss lovem hodně ššpatné, můžžeme nějaký čass prosspat…" samice Quetzalcoatla na Harryho koukala, jako by se pokoušel vykroutit z dohody.
*
Když Tezcatlipoca viděl, že si Harry přinesl asi metrového Opeřeného Hádka, se smíchem se s Harrym Přemístil k hoganu Mručícího Medvěda, aby mu ukázal, jak dopadla jeho intrika.
*
Koncem května měl Harry už zapsaná všechna 'proroctví' Kouřového Zrcadla, mnohá dokonce 'ověřená' místními svědky, kteří viděli iluze zvláštních míst v ohni, kde je Tezcatlipoca vyvolal. Proto se Harry se starým šamanem i jeho dcerou rozloučil. Na starém indiánovi už bylo znát tělesné chátrání způsobené pokročilou rakovinou a Harry se oprávněně obával, že se narození svého vnuka už nedožije… Na Čisté Vodě už začínalo být znát její těhotenství a Mručící Medvěd byl skoro denním hostem a tvářil se, že chce Harrymu co nejrychleji vidět paty.
Proto Harry zaklel mladého Quetzalcoatla kouzlem 'Hibernatus!' a spolu s oběma pistolemi a municí ho zašil do toho utajenějšího z očarovaných měšců. Jen díky zvláštním kouzlům ho mohl mít šanci propašovat až do Británie…
*
Přemístil se do bystrozorského ústředí v Houstonu, odkud odcestoval Letaxovou sítí do New Yorku. Tady plánoval na letišti LaGuardia nasednout na nejbližší možný let do Londýna, aby začal konečně řešit své tamní záležitosti…

 

4. Kouřové Zrcadlo - 6. Červivé Jablko

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode